EDUCAȚIE. Președintele ALDE, despre reîntoarcerea elevilor la școală: ”Trebuie să ne luăm gândul că ei se vor întoarce la şcoală până în toamnă.Este un sacrificiu necesar”

EDUCAȚIE. Președintele ALDE, despre reîntoarcerea elevilor la școală: ”Trebuie să ne luăm gândul că ei se vor întoarce la şcoală până în toamnă.Este un sacrificiu necesar”
Sursă Foto: Mediafax Foto - Andreea Alexandru
Publicat: 27/04/2020, 10:53
Actualizat: 27/04/2020, 10:55

 Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că revenirea elevilor la şcoală nu este oportună, iar unităţile de învăţământ ar trebui redeschise la toamnă, acesta fiind un sacrificiu necesar „dacă nu vrem ca ai noştri copii să devină surse ambulante de răspândit viruşi.

„Eram foarte aproape să îmbrăţişez ideea reîntoarcerii copiilor la scoală de la 1 iunie. Apoi m-am gândit la măsurile care trebuie luate pentru a ne simţi copiii în minimă siguranţă şi m-a lovit groaza. Vreau să-mi trimit copilul la şcoală pe un plan gândit peste noapte de actualul ministru al Educaţiei? Sau de Ludovic Orban? Nu prea cred! Felul în care au ratat startul luptei împotrivă virususului sau cum au rasolit “şcoala online” spune totul despre felul în care ei ar putea organiza într-un timp atât de scurt reîntoarcerea în siguranţă la scoală. Aşa că, dacă nu vrem că ai noştri copii să devină surse ambulante de răspândit viruşi, trebuie să ne luăm gândul că ei se vor întoarce la şcoală până în toamnă. Este un sacrificiu necesar”, a scris, luni dimineaţa, pe Facebook, Călin Popescu Tăriceanu.

Conform sursei citate, o asemenea decizie are implicaţii multiple

„La unele, soluţiile sunt mai la îndemână. La altele trebuie să mai cumpănim. De exemplu, nu am o soluţie viabilă despre ce se poate face pentru copiii ai căror părinţi se întorc la munca. Văd că în Belgia şcolile organizează în cadrul lor centre speciale unde pot stă copiii ai căror părinţi se întorc la munca. Probabil că mulţi părinţi vor avea programe de muncă flexible deci şi aici va trebuie să fie flexibilitate de orar. Şi măsuri de siguranţă”, scrie liderul ALDE.

Tăriceanu consideră că, în acest an şcolar, mediile trebuie încheiate pe baza notelor de până acum. De asemenea, el spune că Bacalaureatul şi Evaluarea naţională trebuie finalizate tot în baza mediilor din anii precedenţi

„Dacă Franţa, ţara care a inventat Bacalaureatul propune soluţia asta, nu văd de ce nu am lua-o şi noi în calcul. Vacanţa cea mai mare care a existat vreodată trebuie folosită de minister şi de şcoli pentru a reface toate planurile pentru toamnă. Asta înseamnă mai puţini elevi în clase, orar decalat, programă şcolară modificată în asemenea fel încât să se poată recupera materia din acest an, contracte pentru asigurarea cu măşti de protecţie, protocoale de dezinfecţie periodică în sălile de clasa şi mijloacele de transport, decizie cu privire la programul cornul şi laptele, sistem de testare periodică a cadrelor didactice. O mulţime de lucruri şi astea sunt doar o parte”, scris sursa citată.

Liderul ALDE aduce în discuţie şi posibilitatea ca anul şcolar să nu mai înceapă în aceeaşi zi pentru toţi

„Adică 15 septembrie nu va mai fi ziua când clopoţelul va suna pentru toţi cum nici 15 iunie nu mai este ultima zi de scoală. Cred că cele trei cicluri şcolare (primar, gimnazial şi liceal) trebuie să înceapă cu o diferenţă de una sau două săptămâni între ele. Nu vreau să mă pronunţ care primul şi care ultimul. Motivul nu este doar cel al limitării aglomeraţiei în scoli, ci mai mult pentru evitarea aglomeraţiei în concedii, pe plaja sau la munte. În plus, o măsură ca şi aceasta va avea rezultate pozitive pe gradul de ocupare al capacităţilor hoteliere şi dăm astfel o mână de ajutor uneia dintre cele mai lovite industrii din România. Ştiu, sunt părinţi, cum sunt şi eu, care au un copil în clasa I şi celălalt în clasa a VI-a, de exemplu. Cum ne împărţim să mergem în concedii? Da, e o problema dar o problema şi mai mare este grija noastră pentru copiii noştri, să-i vedem mari, sănătoşi şi la casele lor”, a mai scris Călin Popescu Tăriceanu.

Luni, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni, are loc o întâlnire la care participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Mărturia sfâșietoare a văduvei lui Sorin Anghel, bărbatul măcelărit de interlopi: „Au venit după el...
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Se dau 750 DE LEI, timp de trei ani. Banii au început deja să intre...
CRBL a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a divorțat de marea sa...
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
Alin Oprea, confesiuni cu lacrimi în ochi: ”Nici nu mă născusem când deja nu mai...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Ce viitor are omenirea în Univers? „Abia vom face față unui zbor spre alte planete”
×